Какво означава цветът на менструалната кръв?

Kакво означава цветът на месечния ви цикъл? Навярно сте забелязали, че цветът на кръвта се променя от началото до края на цикъла ми. А замисля ли ли сте се какво означава това?

Какво означава цветът на менструалната кръв?
© istockphoto.com

Цветът на менструалната кръв може да каже много повече за здравето ви, отколкото си мислите. Ето защо американски учени дори смятат, че цветът и консистенцията на менструалната кръв трябва да се взема под внимание така, както кръвното налягане, пулса, температурата и т.н. Но все пак е важно да се вземе под внимание, че не всички жени са еднакви и това, което е притеснително за една, за друга е напълно нормално, що се отнася до месечния цикъл.

Ето какво означава цветът на менструалната кръв?

Розовеещо червено

Ниските нива на естроген са свързани с по-розова и светла кръв от обикновено. Ако сте запалени по бягането или сте фенове на интензивните физически упражнения, това също може да е причина за по-розовото ви менструално течение. За активните спортистки дори е нормално да имат нередовен цикъл или пък да е много кратък със слабо и светло течение. И въпреки, че всичко звучи като да е напълно нормално, е добре да следите естрогена си, тъй като прекалено ниските нива, задържали се за дълго такива, могат да увеличат риска от остеопороза. Розовеещото течение е характерно и при неправилно хранене, поликистозни яйчници или преди настъпване на менопауза.

 

Бледо воднисто розово

Менструалната кръв, сякаш смесена със солидно количество вода, и много слабо течение може да са признак на хранителен дефицит и анемия. Прекалено интензивната кръвозагуба пък (например трябва да сменяте тампона/превръзката си през час) е симптом обикновено на дефицит на желязо.

Добави описание

Кафеникаво червено

Понякога кръвта се забавя докато изтече, а това обикновено води до окисляване, съсирване и покафеняване. Освен това в кръвта може да има примеси (парчета) от лигавицата на матката, които също да променят кръвта на цвета, карайки я да изглежда кафява, дори черна. Това обикновено се случва в последните дни от цикъла ви.

 

Малиново червено

Ако менструалната ви кръв наподобява малиново червено и е с консистенция на конфитюр (съдържа примеси от маточната лигавица, както и съсиреци), може би имате ниски нива на прогестерон и високи нива на естроген. Или иначе казано вероятно изпитвате хормонален дисбаланс. Някои жени, страдащи от миома, също имат подобно изглеждаща менструална кръв.

Сивкаво червено

Менструална кръв с подобен цвят и неприятна миризма може да е симптом на болести, пренасяни по полов път. Жените, претърпели спонтанен аборт, понякога също имат подобна менструална кръв с примеси от тъкан с цвят на черен дроб.

Черешово червено

Наситеното черешово червено с гладна, нито рядка, нито гъста консистенция - това е менструалната кръв, която е признак на добро здраве.

Коментари

Популярни публикации от този блог

7 сигурни знака, че имате камъни в бъбреците

10 храни, стимулиращи производството на колаген