Дъвченето на дъвка подпомага мозъка

петък, 23 септември 2016 г.

Дъвченето на дъвка подпомага мозъка


Относно ефекта от дъвченето на дъвка върху организма, могат да се срещнат различни твърдения. Така например по време на проучване от 2015 г. става ясно, че то може да преустанови способността да повтаряме песните в съзнанието ни. От друга, според широко разпространеното твърдение, ако глътнем дъвка, тя може да остане в червата ни в продължение на години.
 
Вдействителност има редица ползи от дъвчене на дъвка...
 
Базата, която се използва за произвеждане на повечето такива продукти, е комбинация от синтетични материали. В повечето дъвки има и изкуствени подсладители, като аспартам, сорбитрол или манитол, омекотители – глицерин или други растителни масла, ароматизатори и оцветители. 
 
Какви са ползите за зъбите от дъвченето на дъвка?

Самото дъвчене повишава формирането на слюнка в устаната кухина, откъдето всъщност започват реалните ползи. 
 
От данните на клинични проучвания става ясно, че дъвченето на дъвка без захар в продължение на 20 минути след хранене може да помогне за предотвратяване развитието на кариеси. 
 
Специалистите препоръчват да се дъвчат дъвки без захар, за да се избегне тяхната поява.

Дъвченето на дъвка може да е полезно и за мозъка. Доказано е, че се повишава бдителността, ускорява се времето за реакция, както и процесите, свързани с „кодирането" на новата информация в мозъка






0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *