Неангажиращ секс – съществува ли?

неделя, 12 февруари 2017 г.

Неангажиращ секс – съществува ли?

Неангажиращ секс – съществува ли?

Често се говори за неангажиращ секс без обвързване или дълбоки чувства. Според специалисти в сексуалните науки обаче „неангажиращ“ секс не съществува.
Човешката еволюция е довела до появата на три ясно разграничени мозъчни системи, свързани с репродуктивното поведение. Всяка от тези системи е свързана пряко само с един или два хормонални невротрансмитера – молекулите, които предават информационни сигнали в нервната система.

Първата система е тази на либидото – тя отговаря за сексуалното желание или нагон. При мъжете, както и при жените, либидото се контролира предимно от нивата на телесния тестостерон. При възникване на сексуално желание и готовност за полов контакт у всеки човек се хиперактивизират диенцефало-хипофизните структури, както и участъци на лимбичната нервна система, което означава, че се изпитват силни чувства и се формират емоционални и поведенчески реакции спрямо партньора – мозъкът се наглася за тотална промяна на телесни и психологични функции.Втората система е допаминовата. Всеки път, когато човек бива обзет от романтични мисли и силни чувства за обекта си на желание, мислите и действията му биват диктувани от освободените количества допамин – един от хормоните на щастието. Неизброимите му действия върху целия организъм са пряко свързани с насладата и способността да се изпитва удоволствие, но могат да доведат дори до пристрастяване. А пристрастяване към партньора може да се интерпретира само като „влюбване“.

Третата система, която отговаря за емоционалното и физическо привързване към партньора се диктува от два хормона: окситоцин и вазопресин, чието освобождаване в мозъка води до промени в поведението.


По тези причини „неангажиращ секс“ просто не съществува. Мозъкът бива завладян от биохимичните коктейли, които се освобождават по време на секс дотолкова, че трите системи, отговарящи за секса – тази на либидото, на допамина и на привързването стават взаимносвързани и всяка от тях активира другите две. Това превръща всеки желан и търсен интимен контакт в „правене на любов“.

Прочети още на: http://www.puls.bg0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *