Високи дози парацетамол увреждат мъжката плодовитост

сряда, 15 февруари 2017 г.

Високи дози парацетамол увреждат мъжката плодовитостВисоки дози парацетамол увреждат мъжката плодовитостДвойки, при които у мъжа са налични високи нива на парацетамол в урината, постигат бременност със значително затруднение спрямо двойки, при които нивата на парацетамол при мъжа са по-ниски.

Парацетамолът, познат още като ацетаминофен, е свободно достъпен медикамент без лекарско предписание. Използва се като болкоуспокояващо и за понижаване на висока температура, най-често при простудни заболявания, но при нехронични болки от общо естество. Това вещество се образува и в човешкото тяло при разграждане на анилин – химикал, използван в производството на пестициди и оцветители на храна.

Нивата на парацетамол в урината са показателни за участието му в метаболизма и отразяват тотално му съдържание в тялото. Завишените нива могат да се дължат не само на продължителен прием на лекарственото средство, но и при излагане на екологични фактори, свързани с приема на анилин или най-често на комбинация от двете.


В проведеното щатско изследване, наречено Longitudinal Investigation of Fertility and the Environment (LIFE), участвали над 500 двойки. Жените имали средни нива на парацетамол в кръвта равни на 26,6 нанограма/милилитър, а мъжете – 13,2 нг/мл.

Завишените нива на веществото при нежния пол нямал статистическо влияние върху шансовете за забременяване, но при силния пол, била установена пряка зависимост.

При мъже с концентрация на ацетаминофен в урината по-висока от 73,5 нг/мл, шансовете за постигане на бременност от двойката били понижени с 35%.
Друго изследване, публикувано на страниците на журнала Toxicity, разкрива как приемът на аналгетици като парацетамола може да доведе до аномалии в морфологията на сперматозоидите. Според учените, химичното вещество играе ролята на инхибитор за някои пътища за синтез на ДНК – потиска формирането на нови молекули ДНК. Това може да доведе до увреждане на ДНК в тестикуларната тъкан и да повлияе негативно на сперматогенезата – производстовото на нови сперматозоиди.

Преди употребата на парацемол се препоръчва консултация с фармацевт или лекар, който може да определи подходяща доза и режим на прием за мъже, планиращи бащинство.

Прочети още на: http://www.puls.bg
0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *