10 начина да понижите кръвното си налягане без лекарства

понеделник, 3 април 2017 г.

10 начина да понижите кръвното си налягане без лекарства


Високото кръвно налягане засяга около една четвърт от възрастното население в световен мащаб и често е причина за сериозни здравословни усложнения. Ако и вашето кръвно има тенденция към по-високи стойности, но все още не искате да посягате към медикаментите, пробвайте няколко изпитани естествени начина да го държите в нормални граници.

10 начина да понижите кръвното си налягане без лекарства
© Сн.: iStock.com


1. Отървете се от излишните килограми!

Наднорменото тегло е една от основните предпоставки за повишено кръвно налягане. За определяне на здравословното тегло се използва т.нар. индекс на телесната маса (ИТМ), базиран на съотношението между ръста и теглото. Изследванията показват, че при хора със стойности на ИТМ над 30 е налице два пъти по-голяма опасност от развитие на хипертония. Оптималният ИТМ е 25, стойности над него са предупредителен сигнал, който не бива да бъде подценяван.


2. Движете се!

Редовните разходки помагат за понижението на кръвното налягане. Проучванията показват, че при ежедневно движение в рамките на около половин час горната граница спада с около осем пункта а долната - с около шест. Редовните физически упражнения влияят добре на сърцето, като му помагат да изпомпва повече кръв с по-малко усилия. Създайте си навик и условия за движение всеки ден, поне в рамките на тридесет минути. Дали ще ходите пеша на работа, или ще паркирате колата по-далеч от офиса – решението е ваше.


3. Пийте чай!

Разбира се, не става въпрос за какъв да е чай. Както знаете, черният чай съдържа съставки които по-скоро могат да повишат кръвното налягане. Идеален помощник срещу хипертонията е чаят от хибискус. Нови изследвания показват, че по три чаши такъв чай в продължение на шест седмици спомагат за понижаване на долната граница с около 6 пункта – ефект, за който традиционната медицина разчита на медикаменти и хапчета.


4. Ограничете солта!

Всеизвестно е, че в националната ни кухня се употребява доста сол – много повече, отколкото е полезната доза. Стряскащо е, че средната употреба на сол у нас е около три пъти по-висока от здравословната граница. Солта съдържа натрий, който е противопоказен за хора, предразположени към хипертония. Може би си мислите, че най-много сол поемате с туршиите и осолените меса, традиционни за трапезата през зимата? И това е така, но знайте, че основен източник на сол в менюто ви са и всякакви промишлено преработени и консервирани продукти. Затова, четете внимателно етикетите на опаковките и се старайте по възможност да избирате такива, за които е отбелязано, че са с намалено съдържание на натрий. Разбира се, най-добре е да ограничите такива храни до минимум.


5. Консумирайте калий!

Този химичен елемент може да бъде определен като „противоотрова" на натрия. Той регулира по естествен начин сърдечния ритъм и кръвното налягане. Наблюдавали пациенти, страдащи от хипертония, които разделили на две групи. Едната от тях консумирала нормална храна, а порциите на останалите били специално дообогатени с калий. След една година било отбелязано чувствително подобрение в стойностите на кръвното налягане при цели 81 % от групата пациенти, консумирали повече калий.

0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *