6 хранителни вещества за здрави очи

понеделник, 3 април 2017 г.

6 хранителни вещества за здрави очи


Зрението се влошава с течение на годините. Това е процес, който засяга голяма част от хората. Ако обаче вие искате да се радвате на здрави очи, вижте на кои 6 хранителни вещества трябва да наблегнете.

6 хранителни вещества за здрави очи © iStock

Когато става въпрос за здрави очи и храна, вероятно първата асоциация, която ви идва наум, са морковите. Всъщност консумацията на моркови няма да подобри вашето зрение, тя е по-скоро превантивна мярка срещу влошаващото се зрение с напредването на възрастта. Все пак морковите са полезни за очите, тъй като в тях се съдържа витамин А – основен хранителен елемент за здравето на очите.

Витамин А обаче не е единственото хранително вещество, от което човек се нуждае за здрави очи. За да запазите зрението си добро и очите си здрави, имате нужда от тези 6 хранителни вещества:

Лутеин и зеаксантин

Лутеинът и зеаксантинът са два каротеноида, които имат антиоксидантни свойства и от които се нуждаете за здрави очи. Оксидативният стрес е свързан с увреждане на зрителния нерв, което допринася за глаукома и други проблеми със зрението. Лутеинът и зеаксантинът обаче се борят с този оксидативен стрес и предотвратяват по-нататъшно увреждане на очите. И двете хранителни вещества могат да бъдат намерени в тъмните листни зеленчуци.

За по-голям прием на лутеин и зеаксантин яжте: броколи, брюкселско зеле, зеле, царевица, яйца, нектарини, папая, маруля.

 

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини са от съществено значение не само за здравето на сърцето, но и за здравето на очите. Две конкретни омега-3 мастни киселини са важни за зрението: DHA и EPA. DHA са силно концентрирани в ретината – слой в задната част на очната ябълка, чувствителен към светлина. EPA пък се използва от организма за производството на DHA. Омега-3 мастни киселини също така имат естествено противовъзпалително свойство, така че могат да овлажняват сухите очи.

За по-голям прием на омега-3 мастни киселини яжте: орехи, ленено семе, масло от ленено семе, камбала (риба), сьомга, сардини, риба тон.

Добави описание

Витамин А

Този витамин е причината хората да смятат, че морковите са полезни за очите. Витамин А защитава очите по същия начин както лутеинът и зеаксантинът. Витамин А е антиоксидант, който се бори с оксидативния стрес и е необходим за здрави очи.

За по-голям прием на витамин А яжте: кайсии, пъпеш, моркови, манго, сурови червени чушки, рикота, спанак, сладки картофи.

 

Витамин С

Изследвания показват, че ежедневната консумация на необходимото количество витамин С намалява риска от развитие на катаракта. Всъщност витамин С е нужен не само за здрави очи, но и за здравето на цялото тяло. Витамин С е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане.

За по-голям прием на витамин С яжте: грейпфрут, киви, портокали, ягоди.

Витамин Е

Подобно на витамин А и С, витамин Е е мощен антиоксидант, от който много хора изпитват недостиг. За да се радвате на здрави очи, най-добре започнете да приемате повече витамин Е.

За по-голям прием на витамин Е яжте тези храни: нахут, стриди, кисело мляко, червено месо.

0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *