8 домашни лека срещу главоболие и мигрена

понеделник, 3 април 2017 г.

8 домашни лека срещу главоболие и мигрена


Главоболието, включително и мигрената, е доста често явление, а причините за него могат да са много и различни. Хората, които системно страдат от главоболие, не спират да търсят лек срещу него. Вижте 8 домашни лека срещу главоболие и мигрена

8 домашни лека  срещу главоболие и мигрена


1. Етерично масло от лавандула

Лавандулата не само ухае прекрасно, но и е чудесен домашен лек срещу главоболие и мигрена. Маслото от лавандула може да действа с инхалация или да се налага на болезненото място. При инхалация капнете от две до четири капки от него в съд с три-четири чаени чаши вряща вода. За разлика от други етерични масла, това може да бъде нанасяно директно върху кожата, без да се разрежда.

2. Масло от лютива мента

Лютивата мента е успокояващ домашен лек с доказан ефект при тензионните мигрени. Това масло със свежо ухание свива и разширява кръвоносните съдове, което помага да се контролира кръвообращението. Лютивата мента помага да се отварят и затварят кръвоносните съдове. Капват се от две до четири капки етерично масло в три-четири чаени чаши вряща вода и се прави инхалация. Това помага също да се отворят синусите, така че кръвта да се окислява по-добре.

3. Регулирайте хранителния си режим

Промяната в хранителните навици се оказва особено ефикасно средство за намаляване на кризите главоболие. Някои храни засилват главоболието и мигрените. Такива са млечните продукти, шоколадът, фъстъченото масло, авокадото, лимонът и лукът, месата, богати на нитрати, като бекон и кренвирши, храните, съдържащи мононатриев глутамат или тирамин, аминокиселина, която се съдържа в червеното вино и ферментиралите или мариновани храни.

4. Ленено семе

Някои видове главоболие се провокира от възпалителни процеси и може да бъде облекчено от Омега-3 мастни киселини. Богато на Омега-3 е лененото семе.

 

8 домашни лека  срещу главоболие и мигрена

5. Самомасаж на тила

Направете си сами масаж на тила. Това може да облекчи мигрената ви. Бразилски учени доказаха, че масажът на главния тилен нерв – зоната в основата на тила – намалява болката при мигрена. И изобщо масажите са едно от най-добрите средства срещу главоболие, особено рефлексологията.

6. Вратига

Тази билка започна да се използва за лечение на мигрена през 80-те години, когато британско изследване доказа ефикасността й. Тя е още по-добре действаща в комбинация с бяла върба, растение с близки свойства до тези на аспирина. В кората му се съдържа активната съставка салицин, която в организма се превръща в салицилова киселина. Но специално този лек крие рискове. Затова не си го приготвяйте сами, а потърсете фитотерапевт.

7. Масло от босилек

Това тревисто растение със силна миризма, което се използва като подправка в пици и тестени изделия, ухае апетитно и има приятен вкус. За хората, които не искат да лекуват главоболието си с медикаменти, етеричното масло от босилек е чудесно домашно средство. Босилекът отпуска мускулите и облекчава главоболието, което се дължи на напрежение и схванати мускули.

8. Елда

Ефикасността на елдата се дължи на флавоноид, известен под името рутин. Флавоноидите са фитохимикали, растения с антиоксидантни свойства, които възстановяват увредените клетки. Тайвански учени откриха положителното им въздействие при възпалителни процеси, които са честа причина за главоболие.

0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *