Причината да ни се ядат вредни неща

понеделник, 3 април 2017 г.

Причината да ни се ядат вредни неща


Стойте далеч от щанда със снакс, чипс и сладки изделия. Дайте на тялото си онова, от което наистина има нужда.

вредна храна

Учените оправдаха стръвния ни апетит към шоколада. Оказва се, че той може да бъде вик за помощ от страна на организма ни, в който е добре да се вслушваме. Според изследванията желанието да ядем вредни храни често няма връзка с глада, затова в тези моменти сме склонни да нагъваме каквото ни падне. Диетолозите смятат, че ако ни се яде точно определено нещо, за това може да има разумна причина. Вижте какво (освен женската лакомия) се крие зад неспирното ни желание да прегрешаваме със сладкото, чипса, кафето и шоколада.

Хапва ви се нещо сладичко?
В този случай имате нужда от „порция" хром, а не от бонбони. Този минерал балансира нивото на кръвната захар в организма ви. Той стимулира панкреаса да произвежда инсулин – хормонът, който поддържа кръвната захар в норма. Ако организмът ви страда от недостиг на хром, апетитът ви за сладки изделия ще се обостри. Храните, които са богати на хром са: миди, картофи, домати, лук и нерафинирани зърнени култури, като овесени ядки и кафяв ориз.

Току-що отворихте голяма опаковка картофен чипс?
Причината може да е стресът. Когато сте под напрежение, надбъбречните жлези отделят хормони, за да подготвят тялото ви за специфичната биохимична реакция. Ако стресът продължи, тези жлези се изтощават и вие започвате да мечтаете за голяма опаковка чипс. Решението? Консумирайте броколи, сьомга и други храни, богати на витамин В5, който подпомага работата на надбъбречните жлези.

Пиете третото кафе за деня?
Вероятно организмът ви се нуждае от повече желязо, а не от една чаша кафе. Липсата му ви кара да чувствате умора, защото в организма ви има по-малко червени кръвни телца, които доставят кислород. Най-прекият източник на желязо са червените меса, но внимавайте – не яжте повече от 70 грама – това е препоръчителната дневна доза. Според диетолозите сушените плодове и бобовите растения също са добра алтернатива на месото.

Изяли сте цял шоколад?
Ние също не можем да му устоим, но имайте предвид, че ако ви се яде шоколад непрекъснато, това вероятно е свързано с липсата на магнезий в организма ви. Неслучайно го наричат естествен антидепресант – той ви успокоява и облекчава менструалните спазми. И макар че черният шоколад съдържа този минерал, по-добре заложете на пълнозърнестите храни и листните зеленчуци като къдравото зеле и спанака. Не са толкова сладки, но са по-полезни.

Факт!
Гладни сте? Преди да се нахвърлите на първото вредно нещо, което се изперчи пред очите ви, изпийте една чаша вода. Според учените организмът ви се дехидратира много преди да усетите жажда. Докато това се случи, желанието ви да изядете всичкия чипс и шоколад на планетата може да означава, че тялото ви има нужда от течности.

0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *