Оказване на първа помощ на припаднал човек

понеделник, 3 април 2017 г.

Оказване на първа помощ на припаднал човек


Първа помощ

Загубата на съзнание е често срещан проблем. Статистиката показва, че всеки трети човек е припадал поне веднъж в живота си. Точно и затова е добре всеки да е подготвен да окаже първа помощ, ако изпадне в подобна ситуация

Причините, водещи до припадъците, за различни. Общото между тях е, че самата загуба на

съзнание е ясен знак, че организмът страда и трябва да бъдат взети незабавни мерки.

Установено е, че процесът на припадане е предизвикан от намаляването на потока на кръвта към главния мозък. Поради тази причина загубилият съзнание трябва да е поставен, така че главата му да е по-високо от тялото. Ако попаднете в такава ситуация, докато сте вътре в помещение, веднага отворете всички прозорци, за да нахлуе свеж въздух.

Припадналият трябва да има предпоставки да диша свободно, за да може да се възстанови притокът на кръвта към мозъка. Точно поради тази причина разтворете яката му и всичко друго, което пречи на дишането му. Дайте му да помирише нещо ароматно – парфюм или каквото друго имате под ръка, но внимателно, за да не попадне на лигавиците и да причини изгаряне. Напръскайте лицето на припадналия с вода. Ако болният не идва на себе си, извикайте Бърза помощ.

0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *