Три супертехники за лесно запаметяване

понеделник, 3 април 2017 г.

Три супертехники за лесно запаметяване


Всички знаем колко е трудно да имаш дълъг списък със задачи за деня и да не пропуснеш нито една – от домакинските до служебните. Дори времето да ни стигне, все ще се случи да забравим нещо.

Три супертехники за лесно запаметяване

И да си записваме задачите, пак може да се озовем с объркан вид, заровили нос в чантата: къде ли сложих листчето?

Все още не е измислено вълшебно хапче срещу забравяне, но вече има много начини да подобрим запаметяването. Цялостният подход с дълготраен резултат включва промяна в начина на живот – поне три пъти седмично по половин час раздвижване плюс балансиране на хранителния режим (повече риба, семена и ядки, богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини; плодове и зеленчуци с високо съдържание на витамините С и Е).

За и против музиката

„Развийте максимално своята памет. Цялостна онагледена програмаНо ако нямате търпение за това, а имате ученик или студент пред изпит у дома, можете да приложите някой от бързите методи на д-р Паскал Мишлон, изложени в „Развийте максимално своята памет. Цялостна онагледена програма" /"Книгомания"/. Един от изпитаните начини да се запомни лесно списък със задачи, трудна формула или дълга поредица числа е те да се …. изпеят. И без това всеки от нас си тананика по някоя любима песничка – просто трябва да сменим оригиналния й текст с това, което не бива да забравяме. Нe така просто стои въпросът с пускането на музика по време на дългите часове над учебниците. От една страна хубавата музика намалява стреса и тревожността, а от друга раздвояването на вниманието вреди. Така че д-р Мишлон съветва четенето и слушането преди изпит да се разделят. Ако навикът вече е вкоренен, да се заложи на инструментални изпълнения.

Забавни връзки

Друга супертехника за сигурно запаметяване е създаването на система от връзки. Добре е те да са смешни или абсурдни. Да речем, че искате да купите сирене, свещи и хартиени салфетки за рождения ден на ваш приятел. Вместо да правите списък, просто си представете за миг следната картинка: приятелят ви е затъкнал салфетка на точки в ризата си и духа свещички, забодени върху пита гауда.

Въображението помага

Третият бърз начин се базира на „мисловната паяжина". Изграждането й наум започва с ключова дума или образ, към които добавяме асоциирани идеи. Така например, ако приятелка ще се омъжва скоро и ви моли да й помогнете с организацията, в центъра на „паяжината" ще е думата „сватба" или представата за две вплетени халки. От тях ще пуснете разклонения към самолетче (за да не забравите да запазите две места до романтична дестинация), торта (за да я поръчате навреме) и изрисувано сърчице (каквото тя държи да има на поканите за сватбата). Представите ли си веднъж това, няма да забравите нито една от задачите, уверява д-р Мишлон.

0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *