Сусам – полезни семена, с които да не прекалявате

понеделник, 3 април 2017 г.

Сусам – полезни семена, с които да не прекалявате


Сусамът е изключително здравословна храна, съдържаща разнообразие от полезни хранителни вещества. Въпреки това не бива да прекалявате с консумацията на сусамови семена. Научете всичко за сусама – за какво е полезен и защо не трябва да прекалявате с него.

Сусам – полезни семена, с които да не прекалявате © iStock

Сусамовите семена се добиват от едногодишно растение от семейство Сусамови и носят научното наименование Sesamum Indicum. Сусамът като дума произлиза от латинското „sesamum" или арабското „semsem". И двете думи се свързват с „масло" или „течна мазнина".

Култивирането на сусама датира още отпреди 3500 години, а днес сусам се отглежда предимно в Източна Африка и някои части на Азия. Интересното при сусама е, че той расте дори на места, където много други култури не успяват. Това е и една от тайните, заради които сусамът продължава да се отглежда толкова векове.

 

Семената на сусама са много малки – с дължина между 3 и 4 милиметра и ширина 2 милиметра. Сусамовите семена могат да бъдат различен цвят – най-често той зависи от сорта на сусама. Обикновено сусамовите семена се добавят към салати, в производството на хляб и зърнени изделия, бисквити, суши, смутита, супи и дори торти. Широкото разпространение на сусама се дължи на неговите ползи за здравето, както и на приятния му аромат.

Сусамовите семена не са ядки, макар някои хора да ги възприемат по този начин. Въпреки това в сусама има много от същите алергени, които се съдържат в ядките. По тази причина, ако сте алергични към някои видове ядки, най-добре се консултирайте със специалист алерголог, преди да консумирате сусамови семена.

Добави описание

Хранителна стойност на сусама

Многобройните ползи за здравето от консумацията на сусам се дължат на неговото богато хранително съдържание. Сусамът е богат на витамини, минерали, природни масла и органични съединения, които се състоят от калций, желязо, магнезий, фосфор, манган, мед, цинк, фибри, тиамин, витамин В6, фолиева киселина, протеин и триптофан.

Предупреждение: Прекомерната консумация на сусам може да причини раздразнение на стомаха и дебелото черво. Завишеният прием на сусам също така може да заблуди тестовете за наркотици, заради минималния размер THC, което се съдържа в сусама. Ето защо, консумирайте сусам, но без да прекалявате!

Ползи за здравето от сусама

Кръвно налягане: Натуралните масла от сусамовите семена намаляват високото кръвно налягане, което от своя страна понижава риска от сърдечни заболявания.

Рак: Благодарение на широката гама от важни витамини и минерали, съдържащи се в сусама, не е изненадващо, че то се свързва с намаляване риска от рак. Превенцията най-вече се свързва със следните видове рак: левкимия, рак на гърдата, рак на белия дроб, рак на панкреаса, рак на дебелото черво и рак на простатата.

 

Диабет: Компонентите на сусама, който е и страхотен източник на магнезий, намаляват риска от развитие на диабет, както и управляват симптомите при пациенти, които вече са развили заболяването.

Кости: В сусама се съдържа голямо количество цинк, калций и фосфор, които са важни за здравето на костите.
Храносмилане: Сусамовите семена са богати на фибри, а фибрите са важен елемент за здравословното храносмилане.

Добави описание

Кожа и коса: Сусамът съдържа високи нива на цинк – жизненоважен компонент в образуването на колаген, който укрепва мускулната тъкан, косата и кожата.

Противовъзпалителни свойства: Високото съдържание на мед в сусама има редица ползи, включително намаляване възпалението в ставите, костите и мускулите. По този начин се понижава болката, свързана с артрита.

Радиационна защита: Едно от най-необичайните органични съединения в сусама се нарича сезамол. То се свързва с опазването на ДНК от вредното въздействие на радиацията.

Сусам и калории

Може да се изненадате, но в сусама се съдържа голямо количество калории – около 50 калории в една супена лъжица сусам. Това се дължи на концентрацията от минерали, витамини и органични съединения, от които тялото се нуждае.

Как да приготвите сусам?

Може да препечете или опечете сусамовите семена много лесно. Разпръскайте от сусамовите семена в тиган, като постоянно ги разбърквайте, за да не изгорят. Може също така да разпръснете сусам върху хартия за печене и да ги печете във фурната за около 10-12 минути на 170 градуса.

Черен сусам

Накиснете черният сусам във вода за една нощ, за да го направите по-лесно смилаем. След това можете да добавите черния сусам в салати, кисело мляко, смутита. Черният сусам е богат на витамини от група В, както и на желязо, калций и цинк.

0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *