Какво означава цветът на менструалната кръв?

понеделник, 3 април 2017 г.

Какво означава цветът на менструалната кръв?


Kакво означава цветът на месечния ви цикъл? Навярно сте забелязали, че цветът на кръвта се променя от началото до края на цикъла ми. А замисля ли ли сте се какво означава това?

Какво означава цветът на менструалната кръв?
© istockphoto.com

Цветът на менструалната кръв може да каже много повече за здравето ви, отколкото си мислите. Ето защо американски учени дори смятат, че цветът и консистенцията на менструалната кръв трябва да се взема под внимание така, както кръвното налягане, пулса, температурата и т.н. Но все пак е важно да се вземе под внимание, че не всички жени са еднакви и това, което е притеснително за една, за друга е напълно нормално, що се отнася до месечния цикъл.

Ето какво означава цветът на менструалната кръв?

Розовеещо червено

Ниските нива на естроген са свързани с по-розова и светла кръв от обикновено. Ако сте запалени по бягането или сте фенове на интензивните физически упражнения, това също може да е причина за по-розовото ви менструално течение. За активните спортистки дори е нормално да имат нередовен цикъл или пък да е много кратък със слабо и светло течение. И въпреки, че всичко звучи като да е напълно нормално, е добре да следите естрогена си, тъй като прекалено ниските нива, задържали се за дълго такива, могат да увеличат риска от остеопороза. Розовеещото течение е характерно и при неправилно хранене, поликистозни яйчници или преди настъпване на менопауза.

 

Бледо воднисто розово

Менструалната кръв, сякаш смесена със солидно количество вода, и много слабо течение може да са признак на хранителен дефицит и анемия. Прекалено интензивната кръвозагуба пък (например трябва да сменяте тампона/превръзката си през час) е симптом обикновено на дефицит на желязо.

Добави описание

Кафеникаво червено

Понякога кръвта се забавя докато изтече, а това обикновено води до окисляване, съсирване и покафеняване. Освен това в кръвта може да има примеси (парчета) от лигавицата на матката, които също да променят кръвта на цвета, карайки я да изглежда кафява, дори черна. Това обикновено се случва в последните дни от цикъла ви.

 

Малиново червено

Ако менструалната ви кръв наподобява малиново червено и е с консистенция на конфитюр (съдържа примеси от маточната лигавица, както и съсиреци), може би имате ниски нива на прогестерон и високи нива на естроген. Или иначе казано вероятно изпитвате хормонален дисбаланс. Някои жени, страдащи от миома, също имат подобно изглеждаща менструална кръв.

Сивкаво червено

Менструална кръв с подобен цвят и неприятна миризма може да е симптом на болести, пренасяни по полов път. Жените, претърпели спонтанен аборт, понякога също имат подобна менструална кръв с примеси от тъкан с цвят на черен дроб.

Черешово червено

Наситеното черешово червено с гладна, нито рядка, нито гъста консистенция - това е менструалната кръв, която е признак на добро здраве.

0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *