За какво да питате лекаря си, когато ви изписва лекарство с рецепта? Важни въпроси, за които да се информирате

неделя, 28 май 2017 г.

За какво да питате лекаря си, когато ви изписва лекарство с рецепта? Важни въпроси, за които да се информиратеМедикаментите, изписвани с рецепта от лекар обикновено са сериозни лекарства с мощен ефект върху организма. Ето защо е важно да се информирате за това как да ги приемате и с какво можете или не можете да ги комбинирате.
Лекарствата с рецепта имат и своите странични ефекти, които биха могли да се избегнат или сведат до минимум, ако се изпълняват всички лекарски предписания.
За какво задължително трябва да попитате и да се информирате, когато получите предписание за определени лекарства?

„Трябва ли да избягвам някои храни, докато взимам тези лекарства?“
Не пропускайте да зададете този въпрос, защото е добре да се информирате директно от лекаря си, а не само да разчитате на листовката в опаковката. Някои храни могат да засилят или отслабят ефекта на определени лекарства. Други пък биха могли да предизвикат алергични реакции в комбинация с активните съставки на медикамента.

„Мога ли да пия по една чаша вино, докато взимам тези лекарства?“
Алкохолът е особена субстанция, която не се съвместява с редица лекарствени препарати. Задължително попитайте вашия лекар дали е уместно да пиете по време на приема и ако не – колко време след края на приема на лекарството е добре да изчакате преди да пиете алкохол.

„При повръщане трябва ли да взимам веднага още една доза от лекарството?“

Важно е да уточните пред лекаря си кога точно сте повърнали – около 15 минути след приема на лекарството или след повече време. Ако сте повърнали скоро след приема е добре да вземете повторна доза, защото е много вероятно почти нищо от активните съставки на лекарството да не е попаднало в организма ви. Винаги се консултирайте с лекаря си при такива обстоятелства, защото повторният прием в други случаи може да не е препоръчителен.

„Колко дълго е нормално да траят страничните ефекти на лекарството?“
За да разграничите дали изпитвате допустимите странични ефекти или организмът ви страда прекомерно и е нужно да спрете приема веднага, е необходимо да се информирате за това колко дълго обикновено траят страничните ефекти и колко сериозни са те. Така ще знаете в кой момент да спрете приема и да се обадите на лекаря си за съвет как да продължите лечението.
„Мога ли да счупя хапчетата си, за да ги изпия по-лесно?“
Не всички лекарства могат да бъдат стривани или чупени за по-лесен прием. При някои медикаменти е строго забранено целостта им да бъде нарушавана с оглед запазване на оздравителните им ефекти.

„Трябва ли да провеждам целия курс на лечение?“
При някои лекарства се допуска преждевременно спиране на приема при отминаване на симптомите. Информирайте се дали е възможно във вашия случай и дали няма да е противопоказно да спрете предварително курса на лечение.
„Дали хранителните ми добавки ще се намесят в лечението?“
Някои растителни съставки имат силни ефекти върху лекарствата и обратно. Не подценявайте хранителните добавки, защото те също могат да имат странични ефекти, да отслабят или засилят действието на медикаментите. Кажете на вашия лекар какво взимате и се информирайте дали двете субстанции биха си повлияли.0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *