Социалните мрежи – модерната зависимост

сряда, 3 януари 2018 г.

Социалните мрежи – модерната зависимост


Социалните мрежи – модерната зависимостВ социалните мрежи много хора намират убежище от проблемите си, но тази връзка със света може лесно да се превърне в зависимост...

 Всяка епоха поражда специфични психологически зависимости. Днес те са свързани с технологичния напредък. Има хора, които без колебание твърдят, че целият им живот се съдържа в техните смартфони. Чудно ли е тогава, че те винаги държат под око екрана на мобилния си телефон и не могат да си представят да се лишат от него дори за няколко часа?

 За да живеем щастливо, без да се лишаваме от тези прекрасни средства, трябва да се научим да ги употребяваме умерено.

Какво представлява зависимостта?

Тя е неконтролируема и прекомерна консумация на някакъв продукт. Желанието, което той поражда, е неустоимо. Употребата му не може да бъде възпряна от съзнанието за вредните последици от това. Зависимостта е биопсихосоциална болест – обуславя се от средата, генетичното предразположение, от самия продукт, от пола, от личното развитие, от умствените или метаболитни модификации. По-податливи са психически по-крехките хора.

Защо интернет поражда зависимост?

Интернет е преносител на различни зависимости, свързани със секс, покупки, хазартни игри, видео игри, социални мрежи, търсене на информации и т.н. В мрежата много хора се крият от проблемите си и от стреса, откриват нови светове... Там всичко може да се провери, да се научи, безпокойството се притъпява, създават се условия за създаване на нова идентичност. Тази кибер-идентичност може да бъде напълно измислена, особено в социалните мрежи. Смартфоните пък приличат на любимите детски играчки, без които децата не искат и не могат да заспят. Роди се нов феномен –номофобията или страхът да не останем без мобилен телефон. Най-засегнати са подрастващите и младите хора.


Как се разпознава зависимостта от интернет и социалните мрежи?

При тийнейджърите, които прекарват много време в колективни игри, се забелязва изолираност, ниско самочувствие, раздразнителност, нервни кризи, смущения в съня, невъзможност за ограничаване на времето, прекарано пред екрана, понижен успех в училище, повече неизвинени отсъствия.
Зависимостта от социалните мрежи се проявява с понижен успех в училище и в професионалните умения, намаляване или изчезване на всички останали интереси и хобита, повече ревност и следене на партньора. Съществува риск от превръщане на реалните отношения във виртуална връзка.

Как можем да се измъкнем?

Не е нужно да си забраняваме достъпа до социалните мрежи, трябва просто да ограничим времето, което им отделяме. Употребата им трябва да носи радост и удоволствие, а не напрежение и чувство за вина


Как да помогнем на децата да не развият подобна зависимост?

Как да помогнем на децата да не развият подобна зависимост?

Необходимо е да разговаряме с тях – без разговори нищо не можем да постигнем. Добре е да им обясняваме какви са предимсвата на реалния живот пред виртуалния, да ги насърчаваме да излизат, да се обаждат на приятелите си, да имат спортни и артистични занимания, да развиват творческите си способности.
Ограничете времето, което тийнейджърът прекарва пред екрана. Изберете лимитиран план за смартфона му.
В случай, че проблемите са по-сложни и се е стигнало до промяна в поведението, лоши резултати в училище и безразличие към реалния живот, потърсете специализирана помощ.Става ли по-силен и работохолизмът?

Съвременните средства за комуникация като интернет мрежата могат да задълбочат зависимостта от професионалния живот при много хора. Та нали да бъдеш свързан с останалите във всеки момент, в който го пожелаеш, е нещо изключително! Ако човек не страда, когато не разполага с интернет, ако не използва социалните мрежи, за да бъде по-малко депресиран и тревожен, не можем да говорим за зависимост. Когато всичко е под контрол, няма място за безпокойство.0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *