Защо мъжете карат по-тежко простудата?

вторник, 3 април 2018 г.

Защо мъжете карат по-тежко простудата?


Защо по време на простуда мъжете страдат повече от жените? Или те само се преструват, че им е лошо, защото искат някой да се грижи за тях?


Защо мъжете карат по-тежко простудата?

Главата те цепи. Носът ти тече. Ставите те болят.
Когато мъжът е настинал – настъпва истинска катастрофа.


Докато средностатистическата жена дори и настинала продължава да върти къщата, да помага на децата с уроците, да ходи на пазар и др.
А мъжът не може да се отлепи от леглото: пъшка и лежи.

Наистина ли представителите на така наречения силен пол толкова трудно понасят една нищо и никаква настинка? Ето какво мислят експертите.

 

Защитници на нашето здраве

Повод за насмешки няма. Американски научни изследвания са установили, че от остри респираторни заболявания мъжете страдат повече, отколкото жените.
Мъжете имат по-слаба защитна реакция от вирусите, предизвикващи грип и простуда. Т.е. при тях могат да се появят много по-сериозни симптоми, отколкото при дамите. Дори рисковете от летален изход са по-големи, подчертава пред „Дойче Веле“ доктор Маркус Вайс.

Неговата колежка, доктор Астрид Кучков добавя, че причините се крият в особеностите на имунната система. Когато причинителят на болестта попадне в човешкия организъм, се задействат имунокомпетентните клетки. Те разпознават и обезвреждат тези чужди за организма субстанции.
Съществуват два защитни механизма на организма от антигените и антителата. Това са така наречените „специфични“ и „неспецифични“ имунокомпетентни клетки. Първите ефективно действат срещу конкретните, чужди агенти. Всички те, както се казва, са експерти в своята област. Когато трябва да се окаже съпротива на грипните вируси, се задействат едни имунокомпетентни клетки, а когато става дума за херпесни инфекции – други. По този начин човекът може да се противопостави на множество вируси, бактерии и паразити, разказа доктор Астрид Кучков.
Защо мъжете карат по-тежко простудата?


Естроген и тестостерон

Обаче има едно „НО“: когато антигенът за пръв път попадне в организма, неговото разпознаване и активизирането на имунната система се нуждаят от определено време. За да се противопоставят ефективно на вируса, имунокомпетентните клетки трябва да се размножат до няколко милиона. И именно тук се крие съществената разлика на женската и мъжката имунни системи.
Както са установили учените, причината за бързата реакция срещу респираторния вирус при жените се крие в производството на хормона естроген, който, освен всичко друго, съдейства за размножаването на специфичните имунокомпетентни клетки и така стимулира имунната система.
В същото време, основният мъжки хормон тестостерон, точно обратното, намалява имунната реакция на организма срещу грипния вирус, блокирайки защитните функции. С други думи, колкото по-високо е нивото на тестостерон в организма, толкова по-слаба е имунната система. А колкото по високо е нивото на естрогена, толкова по-бързо и агресивно организмът реагира на вирусите.

Тайната на женския имунитет

Причините за тези разлики в имунната система все още остават загадка. Учения Маркус Алфред предполага, че тайната на силата на женската имунна система се крие в това, че тя е предназначена да защитава не само своето собствено здраве, но и здравето на детето.
Едва появил се на бял свят, младенецът попада в среда, населена с вируси, бактерии и други микроорганизми. Животът в такава компания би бил невъзможен, ако не беше мощният щит под формата на майчината имунна система.


Защо мъжете карат по-тежко простудата?


Според хипотезата на Алфред силният имунитет се е формирал при жените преди хиляди години, когато нашите предци са живели в пещери. Природата е решила, че активното производство на хормона естроген, който положително се отразява върху имунната система, започва още в тийнейджърските години на жените.

Нашето здраве е в нашите ръце


Тестостеронът не е единствената причина мъжете да имат по-слаб имунитет от жените. Резултатите от социологическите допитвания показват, че мъжете водят по-нездравословен начин на живот, не подбират храната си, а също така по-рядко се имунизират срещу грип, за разлика от жените.
Следователно, здравето на човек, независимо от това дали е мъж или жена, зависи преди всичко от самия него, подчертават лекарите.

0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *