Какви са инкубационните периоди на полово предаваните заболявания?

събота, 11 август 2018 г.

Какви са инкубационните периоди на полово предаваните заболявания?


Повечето хора, които имат притеснения за някакво полово предавано заболяване, си задават въпросите, кога има вероятност да се появят първите симптоми. Инкубационен период е времето между рисковия контакт и появата на първия симптом. При различните полово предавани болести инкубационните периоди са различни. Въпреки употребата на предпазни средства, като презервативи, те не защитават на 100%. Ще разгледаме колко време е нужно при различните заболявания до появата на първия симптом. Най-добрият и сигурен вариант за здравето са комплект изследвания за полово предавани заболявания след рисков контакт.

СПИН.

   Болните от ХИВ-инфекция в света са милиони, а заразоносителите милиарди. СПИН представлява синдром на придобитата имунна недостатъчност и за съжаление е едно от най-коварните заболявания познати до днес. Нужни са минимум 3 месеца, за да се проявят някакви симптоми на ХИВ-инфекция. Инкубационният период може да продължава десетки години и едва тогава да се прояви заболяването.  Именно заради това е огромен броят на заразоносителите. Някои хора може да имат неизяснена повишена температура няколко седмици след заразяване.  Обикновено първите симптоми са от страна на имунния дефицит – чести и тежко протичащи инфекции, злокачествени заболявания.

Сифилис.

   Хронично системно заболяване, което засяга множество органи и системи и е характерно, че протича в няколко стадия, ако не се провежда адекватно лечение – първичен, вторичен и третичен сифилис. Инкубационният период е между 10 дни и 3 месеца, като най-често първите прояви на болестта (язви по гениталиите) се появяват около 20-тия ден след заразяването.

Хепатит Б.

   Хепатит Б е заболяване, което се предава по кръвен и полов път. Инкубационният период е 30-40 дни. Хепатит Б е коварно заболяване, защото заболелите остават доживотни носители. Също така има голяма вероятност да развият чернодробна цироза или хепатоцелуларен карцином. Съществува ваксина срещу заболяването, която защитава като създава придобит имунитет. Единственият вариант ваксината да не бъде ефективна е ако сте от много малката група хора, които не образуват антитела срещу вируса.

Хламидия.

   Основна причина за безплодие и една не много лесно лечима инфекция. Хламидийната инфекция може да протича безсимптомно, затова е добре да бъдат правени изследвания при съмнения. Инкубационният период е между 1 и 3 седмици. При жените Chlamydia trachomatis атакува лигавицата на маточната шийка, фалопиевите тръби, уретрата. Може да се наблюдава слузесто или слузно-гнойно вагинално течение. Друг важен симптом са дизуричните смушения като парене и болка, често уриниране. При мъжете Chlamydia trachomatis засяга уретрата. Наблюдава се изтичане на прозрачен или белезникав секрет от уретрата обикновено сутрин.


Гонорея.

   Причинява се от бактерията Neisseria gonorrheae и е известна още като трипер. Инкубационният период е между 3 дни и 3 седмици. Наблюдават се мътна урина, болка и парене при уриниране, изтичане на гнойно влагалищно течение.


Човешки папиломен вирус.

    С този вирус са заразени огромен процент от младите мъже и жени. При жените причинява развитието на генитални брадавици (кондиломи) Инкубационният период е между 1 месец и 1 година. Нужни са между 5 и 10 години, за да се развие евентуално злокачествено заболяване на маточната шийка. При мъжете често заболяването е безсимптомно.

Генитален херпес.

   Причинява се от Херпес симплекс тип 1, по-рядко от тип 2. Засяга кожата и лигавиците на гениталиите и в перианалната област. Инкубационният период е средно между 1 и 15 дни. Най-често първите симптоми се появяват до 3-тия ден.


Трихомониаза.

   Причинява се от едноклетъчния паразит Трихимонас вагиналис. При мъжете може да няма симптоми, докато при жените се появява жълто-сивкаво течение с неприятна миризма. Инкубационният период е около 1 седмица. 

 0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *